Pasta kanapkowa z kiełbasy
Pasty kanapkowe to prawdziwa klasyka kuchni domowej – szybkie, smaczne i niezwykle uniwersalne. W Polsce tradycja smarowania pieczywa różnymi pastami sięga dawnych czasów – od pasztetów po domowe smarowidła na bazie twarogu, jajek czy mięs. Pasta kanapkowa z kiełbasy nawiązuje do tej tradycji, łącząc wyrazisty smak wędliny z aksamitną konsystencją serka topionego. Świetnie sprawdzi się na świeżym pieczywie, ale także jako przystawka czy czekadełko do kieliszka czerwonego wina lub zimnego piwa.
300 g kiełbasy
100 g serka topionego
1 malutki ząbek czosnku – obrany
2 łyżki wody
Świeżo mielony czarny pieprz i ew. sól – do smaku
Kiełbasę blendujemy wraz z serkiem i czosnkiem na gładką masę (np. w malakserze). Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodajemy wodę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą – ilość zależna od upodobań oraz rodzaju użytej kiełbasy. Pastę przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz