Pasta kanapkowa z kiełbasy

Pasty kanapkowe to prawdziwa klasyka kuchni domowej – szybkie, smaczne i niezwykle uniwersalne. W Polsce tradycja smarowania pieczywa różnymi pastami sięga dawnych czasów – od pasztetów po domowe smarowidła na bazie twarogu, jajek czy mięs. Pasta kanapkowa z kiełbasy nawiązuje do tej tradycji, łącząc wyrazisty smak wędliny z aksamitną konsystencją serka topionego.  Świetnie sprawdzi się na świeżym pieczywie, ale także jako przystawka czy czekadełko do kieliszka czerwonego wina lub zimnego piwa.

300 g kiełbasy

100 g serka topionego

1 malutki ząbek czosnku – obrany

2 łyżki wody

Świeżo mielony czarny pieprz i ew. sól – do smaku

 

Kiełbasę blendujemy wraz z serkiem i czosnkiem na gładką masę (np. w malakserze). Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodajemy wodę. Mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą – ilość zależna od upodobań oraz rodzaju użytej kiełbasy. Pastę przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.