Fasolczyk - wegetariański smalec z fasoli. Bezmięsna pasta kanapkowa z fasoli.

Fasolczyk, czyli wegetariański smalec z fasoli, to smarowidło, które zasmakuje nie tylko wegetarianom. Idealnie sprawdzi się do kanapek, zachwycając swoim głębokim smakiem – choć nie zawiera ani grama mięsa. Jest pożywny dzięki fasoli, ale jednocześnie lekki, ponieważ jedynym tłuszczem jest odrobina oleju użytego do smażenia cebuli. To świetny wybór dla każdego, kto szuka zdrowej, a zarazem pysznej alternatywy dla tradycyjnych smalców. Jest przy tym bardzo prosty i szybki do przygotowania.

1 duża cebula- obrana, droano posiekana 1/2 jabłka- nie obranego, startego na tarce, grube oczka 

1 ząbek czosnku- obrany, drobno posiekany

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka majeranku

1 puszka białej fasoli- odsączona, ale zalewę zachowujemy

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Olej do smażenia


Cebulę wraz z jabłkiem i czosnkiem smażymy, mieszając, do zrumienienia, na złoto. Wówczas dodajemy paprykę i majeranek. Mieszamy, zdejmujemy patelnię z palnika.

Odcedzoną fasolę blendujemy na gładki krem, dodając w miarę potrzeby po łyżeczce zalewy dla właściwej konsystencji.


Pastę fasolową mieszamy z usmażoną cebulą i doprawiamy intensywnie do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą.


Przechowujemy w zamkniętym pojemniku/słoiku w lodówce - pasta zachowuje idealną smarowność.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.