Puszysty omlet z bananami

Pożywne śniadanie, słodka kolacja a może leniwy weekendowy podwieczorek? Na każdą z takich okazji idealnie nadaje się omlet z bananami, aromatyczny i pyszny.



3 jajka rozmiar  L
3 łyżeczki cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka roztopionego masła
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 banany

1 łyżeczka masła do smażenia


Jajka utrzeć dokładnie z cukrem za pomocą robota kuchennego. Mleko lekko podgrzać, rozpuszczając w nim masło. Letnie mleko z masłem dodać do jajek, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie razem zmiksować.

Banany obrać,  pokroić cienko w  plastry.

Na dużej patelni (ok. 24 cm) rozpuścić masło. Plastry bananów ułożyć dookoła w okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni. Chwilę smażyć, po czym wlać na nie równą warstwą całe przygotowane wcześniej ciasto.

Smażyć na bardzo małym ogniu, pod przykryciem,  aż spód będzie rumiany. Wówczas przeciąć omlet za pomocą łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwrócić ostrożnie na drugą stronę, podkładając odrobinę masła.

Gdy druga strona będzie rumiana a ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdjąć omlet z patelni.

Podawać gorący, oprószony cukrem pudrem, polany syropem klonowym lub miodem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu