Puszysty omlet z bananami
Pożywne śniadanie, słodka kolacja a może leniwy weekendowy podwieczorek? Na każdą z takich okazji idealnie nadaje się omlet z bananami, aromatyczny i pyszny.
3 jajka rozmiar L
3 łyżeczki cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka roztopionego masła
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 banany
1 łyżeczka masła do smażenia
Jajka utrzeć dokładnie z cukrem za pomocą robota kuchennego. Mleko lekko
podgrzać, rozpuszczając w nim masło. Letnie mleko z masłem dodać do jajek,
wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie razem zmiksować.
Banany obrać, pokroić cienko w plastry.
Na dużej patelni (ok. 24 cm) rozpuścić masło. Plastry bananów ułożyć
dookoła w okręgi tak, by przykryły jak największą powierzchnię dna patelni.
Chwilę smażyć, po czym wlać na nie równą warstwą całe przygotowane wcześniej
ciasto.
Smażyć na bardzo małym ogniu, pod
przykryciem, aż spód będzie rumiany. Wówczas przeciąć omlet za pomocą
łopatki do naleśników na 4 części, każdą ćwiartkę odwrócić ostrożnie na drugą
stronę, podkładając odrobinę masła.
Gdy druga strona będzie rumiana a
ciasto w miejscach przecięć nie będzie wyglądało na surowe, zdjąć omlet z
patelni.
Podawać gorący, oprószony cukrem
pudrem, polany syropem klonowym lub miodem.
Komentarze
Prześlij komentarz