Domowa przyprawa do ryb

Dzięki tej kompozycji ziół i przypraw ryba zawsze będzie pysznie smakować. Przyprawa nadaje się do ryb smażonych, pieczonych i z grilla.

2 łyżeczki granulowanego czosnku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonej białej gorczycy

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki bazylii

1/2 łyżeczki cukru

1/3 łyżeczki rozmarynu

1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

1/4 łyżeczki słodkiej papryki


Cukier, rozmaryn i kwasek cytrynowy ucieramy w moździerzu, by uzyskać proszek o drobnych ziarenkach.

Łączymy z resztą składników, mieszamy.

Przyprawę przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Na zdjęciu ryba posypana z obu stron przyprawą, obtoczona z obu stron w mące, i usmażona.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu