Pierogi zapiekane w sosie pieczarkowym. Zapiekanka pierogowa
Zapiekane pierogi to pyszne, pożywne i bardzo łatwe do przygotowania danie, które pozwoli na podanie pierogów w inny, mniej oczywisty sposób. Przepis ten pomoże również wykorzystać i odgrzać pierogi, wcześniej przygotowane które pozostały z obiadu, gotowane lub smażone.
Danie to można przygotować np. z pierogami z mięsem, ruskimi, z kaszą gryczaną, z soczewicą, z twarogiem i szpinakiem, itp.
500g ugotowanych pierogów - domowych lub kupnych (jeśli są zamrożone, trzeba je ugotować)
Duża garść sera żółtego, który łatwo się roztapia. Może być także ser mozzarella
Sos:
1 duża cebula - obrana, przekrojona na pół, pokrojona w pióra
4 duże pieczarki - pokrojone w cienkie plastry
1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany
1/2 łyżeczki świeżego siekanego rozmarynu (jeśli macie tylko suszony, dodajemy szczyptę)
1 łyżeczka mąki pszennej
125 ml zimnej śmietanki UHT 12%
125 ml zimnego mleka
Ew. 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego - dla głębi smaku i koloru
Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Olej do smażenia
1. Pierogi gotujemy. Ugotowane lub usmażone pierogi układamy warstwą w dużym naczyniu do zapiekania.
2. Przygotowujemy sos: w rondlu podsmażamy na oleju cebulę, pieczarki, czosnek i rozmaryn, aż cebula będzie lekko rumiana. Dodajemy mąkę, mieszamy.
Następnie dodajemy zimne mleko i zimną śmietankę. Mieszamy, by rozprowadzić sos na gładko, zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3. Pierogi zalewamy sosem, delikatnie mieszamy, by dobrze je pokrył. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C aż do roztopienia i lekkiego zezłocenia się sera.
Komentarze
Prześlij komentarz