Pierogi zapiekane w sosie pieczarkowym. Zapiekanka pierogowa

Zapiekane pierogi to pyszne, pożywne i bardzo łatwe do przygotowania danie, które pozwoli na podanie pierogów w inny, mniej oczywisty sposób. Przepis ten pomoże również wykorzystać i odgrzać pierogi, wcześniej przygotowane które pozostały z obiadu, gotowane lub smażone.

Danie to można przygotować np. z pierogami z mięsem, ruskimi, z kaszą gryczaną, z soczewicą, z twarogiem i szpinakiem, itp.


500g ugotowanych pierogów - domowych lub kupnych (jeśli są zamrożone, trzeba je ugotować)

Duża garść sera żółtego, który łatwo się roztapia. Może być także ser mozzarella

Sos:

1 duża cebula - obrana, przekrojona na pół, pokrojona w pióra

4 duże pieczarki - pokrojone w cienkie plastry

1 ząbek czosnku - obrany, drobno posiekany

1/2 łyżeczki świeżego siekanego rozmarynu (jeśli macie tylko suszony, dodajemy szczyptę)

1 łyżeczka mąki pszennej

125 ml zimnej śmietanki UHT 12%

125 ml zimnego mleka

Ew. 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego - dla głębi smaku i koloru

Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Olej do smażenia


1. Pierogi gotujemy. Ugotowane lub usmażone pierogi układamy warstwą w dużym naczyniu do zapiekania.

2. Przygotowujemy sos: w rondlu podsmażamy na oleju cebulę, pieczarki, czosnek i rozmaryn, aż cebula będzie lekko rumiana. Dodajemy mąkę, mieszamy.

Następnie dodajemy zimne mleko i zimną śmietankę. Mieszamy, by rozprowadzić sos na gładko, zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Pierogi zalewamy sosem, delikatnie mieszamy, by dobrze je pokrył. Posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C aż do roztopienia i lekkiego zezłocenia się sera.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu