Szwedzkie ciasto marchewkowe
Szwedzkie ciasto marchewkowe, przełożone delikatnym kremem z serka śmietankowego. Jeśli chcecie posmarować ciasto kremem również z wierzchu by mieć marchewkowy tort, zróbcie podwójną ilość kremu.
4 jajka
1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
4 łyżki golden syrup (lub miodu)
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki imbiru
50g rozpuszczonego masła
3 łyżki oleju
1 szklanka marchewki startej na drobnej tarce
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
Krem
150g śmietankowego serka almette w temp. pokojowej
50g miękkiego masła
6 łyżeczek cukru pudru
Masło+kasza manna do formy do pieczenia
1. Jajka zmiksować z cukrem na puch. Dodać pozostałe składniki, oprócz mąki, zmiksować.
Partiami dodawać mąkę, miksując.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną tortownicy o śr. 24 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175st.C przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia na kratce.
2. Składniki kremu wymieszać.
Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.
Udekorować w dowolny sposób - u mnie jest to lukier i wiórki kokosowe.
Komentarze
Prześlij komentarz