Szwedzkie ciasto marchewkowe

Szwedzkie ciasto marchewkowe, przełożone delikatnym kremem z serka śmietankowego. Jeśli chcecie posmarować ciasto kremem również z wierzchu by mieć marchewkowy tort, zróbcie podwójną ilość kremu.

4 jajka

1 i 1/2 szklanki brązowego cukru

4 łyżki golden syrup (lub miodu)

1 płaska łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki imbiru

50g rozpuszczonego masła

3 łyżki oleju

1 szklanka marchewki startej na drobnej tarce

1 łyżka wiórków kokosowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli


2 i 1/2 szklanki mąki tortowej


Krem

150g śmietankowego serka almette w temp. pokojowej 

50g miękkiego masła

6 łyżeczek cukru pudru


Masło+kasza manna do formy do pieczenia


1. Jajka zmiksować z cukrem na puch. Dodać pozostałe składniki, oprócz mąki, zmiksować.


Partiami dodawać mąkę, miksując.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną tortownicy o śr. 24 cm.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175st.C przez 40-45 minut, do suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia na kratce.


2. Składniki kremu wymieszać.

Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem.

Udekorować w dowolny sposób - u mnie jest to lukier i wiórki kokosowe.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu