Makaron w sosie z wołowiną


Szybkie, pożywne i bardzo proste do przygotowania danie, które świetnie smakuje z makaronem lub z kopytkami. Przepis na podstawie The Cozy Cook.




150g pieczarek pokrojonych w ćwiartki

1 duża cebula - obrana, posiekana w kostkę

400g mięsa mielonego wołowego

2 łyżki masła

3 łyżki mąki

2 trójkąciki sera topionego świetankowego

3 łyżki siekanej natki pietruszki


Sos (wszystkie składniki mieszamy):

1 szklanka bulionu wołowego

1 szklanka bulionu drobiowego

3 łyżki sosu Worcester

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka granulowanej cebuli

1 łyżeczka granulowanego czosnku


200g dowolnego makaronu lub kopytek - ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu


Sól i pieprz do smaku


1. W głębokiej patelni na niewielkiej ilości oleju rumienimy pieczarki. Zdejmujemy.


2. Następnie, mieszając, rumienimy mielone mięso i cebulę. Dodajemy masło i mąkę - robimy zasmażkę, i wlewamy sos, mieszając.  Gdy sos zgęstnieje, dodajemy pieczarki i serki topione. Mieszamy do rozpuszczenia się serków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Przed podaniem mieszamy z ugotowanym makaronem lub kopytkami, posypujemy natką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu