Makaron w sosie z wołowiną
Szybkie, pożywne i bardzo proste do przygotowania danie, które świetnie smakuje z makaronem lub z kopytkami. Przepis na podstawie The Cozy Cook.
150g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
1 duża cebula - obrana, posiekana w kostkę
400g mięsa mielonego wołowego
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 trójkąciki sera topionego świetankowego
3 łyżki siekanej natki pietruszki
Sos (wszystkie składniki mieszamy):
1 szklanka bulionu wołowego
1 szklanka bulionu drobiowego
3 łyżki sosu Worcester
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka granulowanej cebuli
1 łyżeczka granulowanego czosnku
200g dowolnego makaronu lub kopytek - ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu
Sól i pieprz do smaku
1. W głębokiej patelni na niewielkiej ilości oleju rumienimy pieczarki. Zdejmujemy.
2. Następnie, mieszając, rumienimy mielone mięso i cebulę. Dodajemy masło i mąkę - robimy zasmażkę, i wlewamy sos, mieszając. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy pieczarki i serki topione. Mieszamy do rozpuszczenia się serków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem mieszamy z ugotowanym makaronem lub kopytkami, posypujemy natką.
Komentarze
Prześlij komentarz