Banany smażone w cieście


Powiem krótko - marznę! Wobec powyższego, gwałtownie potrzebuję czegoś optymistycznego, co pozwoliło by zapomnieć o przykrym fakcie, że szyję muszę ciągle okręcać ciepłym szalem. Znakomicie nadają się do tego ciepłe i aromatyczne banany w cieście. Przepis na ten szybki i pyszny deser pochodzi z książki "Kuchnie Świata. Kuchnia chińska". wyd. O-press.  Polecam!

4 banany


ciasto:
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

miód
ew. prażony sezam
olej do smażenia


Z podanych składników przygotować gęste ciasto. Odstawić je na 10 minut.
Banany obrać i pokroić w kawałki po ok. 5 cm.
Banany dokładnie obtaczać w cieście i smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoto.
Podawać ciepłe, pokropione miodem i posypane sezamem. Można je tez po prostu posypać cukrem pudrem.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu