Banany smażone w cieście
Powiem krótko - marznę! Wobec
powyższego, gwałtownie potrzebuję czegoś optymistycznego, co pozwoliło by
zapomnieć o przykrym fakcie, że szyję muszę ciągle okręcać ciepłym szalem.
Znakomicie nadają się do tego ciepłe i aromatyczne banany w cieście. Przepis na
ten szybki i pyszny deser pochodzi z książki "Kuchnie Świata. Kuchnia
chińska". wyd. O-press. Polecam!
ciasto:
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
miód
ew. prażony sezam
olej do smażenia
Z podanych składników przygotować gęste ciasto. Odstawić je na 10 minut.
Banany obrać i pokroić w kawałki po ok. 5 cm.
Banany dokładnie obtaczać w cieście i smażyć na oleju ze wszystkich stron na
złoto.
Podawać ciepłe, pokropione miodem i posypane sezamem. Można je tez po prostu
posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz