Pieczony łosoś maślano - cytrynowy

Nic nie powiem - poza "spróbujcie koniecznie". 
Za krótki opis? No dobrze, to dodam coś jednak. :) To jeden z najsmaczniejszych sposobów na tę pyszną rybę: aromatyczny i delikatny łosoś, z nutą cytryny i świeżych ziół. A przy tym banalnie prosty w wykonaniu i szybki.  



4 kawałki lub dzwonka łososia (1 kawałek dla 1 osoby)
1/3 kostki masła (ok. 66 g)
1 cytryna
koperek
natka pietruszki
sól
czarny pieprz
słodka papryka

Łososia umyć i natrzeć słodką papryką.
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Chodzi o to, by było jak najmniejsze, dopasowane do ilości ryby.

Na garnku z gotującą się wodą ustawić drugi garnek lub rondel. Rozpuścić w nim masło. Dodać skórkę otartą z  1 cytryny a następnie wyciśnięty z niej sok. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, po czym dodać po 2 łyżki posiekanego koperku i siekanej natki pietruszki.

Masłem ziołowym zalać rybę (dlatego właśnie naczynie powinno być jak najmniejsze,lecz o wyższych ściankach).

Łososia piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez 15-20 minut.

Podałam z ryżem paprykowo - pomidorowym (przepis wkrótce) oraz sałatką grecką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu