Rolada z truskawkami


DziÅ› chciaÅ‚abym Wam zaproponować bardzo smaczne, pachnÄ…ce latem ciasto. Choć poczÄ…tkowo wyglÄ…da ono może na skomplikowane, to tylko pozory - w rzeczywistoÅ›ci jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a dziÄ™ki swojemu eleganckiemu wyglÄ…dowi może być ozdobÄ… zarówno Å›wiÄ…tecznego stoÅ‚u, jak i codziennej kawy. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych. To ciasto jest pyszne nie tylko z truskawkami: można także użyć malin, jagód lub porzeczek - efekt bÄ™dzie równie dobry.

 



ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

krem:
250 g sera mascarpone
200 ml śmietany 30%
200 g truskawek
4 łyżki cukru pudru - do smaku
śmietan- fix

1. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

2. BiaÅ‚ka ubić na sztywnÄ… pianÄ™ (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitÄ… pianÄ™ do ciasta.

3. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta siÄ™ bÄ™dÄ… zÅ‚ote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladÄ™ wraz z papierem i na chwilÄ™ tak pozostawić. DziÄ™ki temu ciasto "przyzwyczai siÄ™" do zmiany ksztaÅ‚tu i nie popÄ™ka.

4. Umyte i pozbawione listków truskawki pokroić w maÅ‚e kawaÅ‚ki. DokÅ‚adnie wymieszać z mascarpone i cukrem. ÅšmietanÄ™ ubić na sztywno wraz z Å›mietan fixem. Delikatnie wymieszać z masÄ… truskawkowÄ…. 
Krem rozsmarować na cieście, po czym ostrożnie zwinąć roladę. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić do lodówki do wychłodzenia.

Komentarze

  1. Cześć! Na poprzednim blogu miałaś taki rewelacyjny prosty przepis na "fenomenalne ciasto ze śliwkami". Jest szansa, żeby go odzyskać? Robiłam je milion razy otwierając zakładkę i niestety nie pamiętam składników :) Będę bardzo wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć, Agata! Oczywiście - przepis już wstawiony :) Wszystkie przepisy powrócą, muszę je tylko tutaj pojedynczo powstawiać, co zajmie troszeczkę czasu. Ale będą :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu