Rolada z truskawkami


Dziś chciałabym Wam zaproponować bardzo smaczne, pachnące latem ciasto. Choć początkowo wygląda ono może na skomplikowane, to tylko pozory - w rzeczywistości jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a dzięki swojemu eleganckiemu wyglądowi może być ozdobą zarówno świątecznego stołu, jak i codziennej kawy. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych. To ciasto jest pyszne nie tylko z truskawkami: można także użyć malin, jagód lub porzeczek - efekt będzie równie dobry.

 



ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

krem:
250 g sera mascarpone
200 ml śmietany 30%
200 g truskawek
4 łyżki cukru pudru - do smaku
śmietan- fix

1. Utrzeć żółtka i cukier waniliowy z 4 łyżkami cukru.
Dodać 4 łyżki mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zmiksować.

2. Białka ubić na sztywną pianę (pomaga w tym dodatek kilku kropel soku z cytryny). Delikatnie wmieszać ubitą pianę do ciasta.

3. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia ułożonym na blasze, nadając mu kształt prostokąta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 10 min, aż brzegi ciasta się będą złote. Papier oderwać od ciasta. Od razu zwinąć roladę wraz z papierem i na chwilę tak pozostawić. Dzięki temu ciasto "przyzwyczai się" do zmiany kształtu i nie popęka.

4. Umyte i pozbawione listków truskawki pokroić w małe kawałki. Dokładnie wymieszać z mascarpone i cukrem. Śmietanę ubić na sztywno wraz z śmietan fixem. Delikatnie wymieszać z masą truskawkową. 
Krem rozsmarować na cieście, po czym ostrożnie zwinąć roladę. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić do lodówki do wychłodzenia.

Komentarze

  1. Cześć! Na poprzednim blogu miałaś taki rewelacyjny prosty przepis na "fenomenalne ciasto ze śliwkami". Jest szansa, żeby go odzyskać? Robiłam je milion razy otwierając zakładkę i niestety nie pamiętam składników :) Będę bardzo wdzięczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć, Agata! Oczywiście - przepis już wstawiony :) Wszystkie przepisy powrócą, muszę je tylko tutaj pojedynczo powstawiać, co zajmie troszeczkę czasu. Ale będą :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu