Sałatka z winogronami i serem feta
Czasem najciekawsze kulinarne połączenia powstają z kilku prostych składników – wystarczy dobry pomysł i odrobina odwagi. Ta sałatka to świeżość i kontrast zamknięte w czystej formie: coś miękkiego i chrupkiego, coś słodkiego i słonego, coś łagodnego z nutą charakteru. Lekka, a przy tym zapadająca w pamięć, sprawdzi się zarówno na letnim stole, jak i w roli nietuzinkowej przystawki, czy lekkiego, zaskakującego dodatku na grilla. Działa wręcz uzależniająco – po jednym spróbowaniu trudno przestać o niej myśleć. Przepis na podstawie yamillglez na Instagram.
1 opakowanie sera typu feta – pokrojonego w kostkę
1-2 szklanki umytych zielonych winogron – jeśli są bardzo duże, kroimy na pół (Podobna objętościowo ilość w stosunku do ilości fety)
2 łyżki ziaren słonecznika – uprażonego na złoto na suchej patelni lub siekanych orzechów włoskich
2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
½ cebuli czerwonej – obranej, drobno posiekanej
Dressing – składniki mieszamy:
2 łyżki octu z białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
Sól i pieprz do smaku
Ocet balsamiczny do skropienia
Składniki sałatki łączymy delikatne z dressingiem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem skrapiamy lekko octem balsamicznym.
Komentarze
Prześlij komentarz