Sałatka z winogronami i serem feta

Czasem najciekawsze kulinarne połączenia powstają z kilku prostych składników – wystarczy dobry pomysł i odrobina odwagi. Ta sałatka to świeżość i kontrast zamknięte w czystej formie: coś miękkiego i chrupkiego, coś słodkiego i słonego, coś łagodnego z nutą charakteru. Lekka, a przy tym zapadająca w pamięć, sprawdzi się zarówno na letnim stole, jak i w roli nietuzinkowej przystawki, czy lekkiego, zaskakującego dodatku na grilla. Działa wręcz uzależniająco – po jednym spróbowaniu trudno przestać o niej myśleć. Przepis na podstawie yamillglez na Instagram.

 


1 opakowanie sera typu feta – pokrojonego w kostkę

1-2 szklanki umytych zielonych winogron  – jeśli są bardzo duże, kroimy na pół (Podobna objętościowo ilość w stosunku do ilości fety)

2 łyżki ziaren słonecznika – uprażonego na złoto na suchej patelni lub siekanych orzechów włoskich

2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki

½ cebuli czerwonej – obranej, drobno posiekanej

 

Dressing – składniki mieszamy:


2 łyżki octu z białego wina

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka miodu

Sól i pieprz do smaku

Ocet balsamiczny do skropienia

 

Składniki sałatki łączymy delikatne z dressingiem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem skrapiamy lekko octem balsamicznym.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.