Ranch dressing - przyprawa i sos

Ranch dressing ma swoje korzenie w Stanach Zjednoczonych, gdzie po raz pierwszy pojawił się w latach 50. XX wieku. Jego twórcą był Steve Henson, który początkowo przygotował go na ranczu w Kalifornii, gdzie pracował jako kucharz. Pierwotnie sos był prostym, kremowym dressingiem używanym do sałatek, ale z czasem zyskał ogromną popularność, szczególnie po tym, jak Henson zaczął sprzedawać go pod marką "Hidden Valley" w 1954 roku. Dzięki swojemu unikalnemu, ziołowemu smakowi, sos zyskał status kultowego dodatku do niemal każdej potrawy – od sałatek po mięsa. Dziś Ranch dressing to jeden z najczęściej używanych sosów w kuchni amerykańskiej, a jego różne wersje i modyfikacje są obecne w wielu krajach na całym świecie. Jednak w wersji domowej zyskuje jeszcze więcej – naturalne składniki bez konserwantów i możliwość dostosowania do własnych preferencji. Ten przepis to nie tylko sposób na przygotowanie sosu, ale także baza do wielu pysznych kombinacji. Jako dodatek do sałatek, dip do warzyw czy frytek, a także jako smarowidło do kanapek – zastosowań jest naprawdę wiele. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, burgerami, kiełbaskami, jest też świetny y w towarzystwie pieczonych ziemniaków. Swoim intensywnym smakiem urozmaici także dania takie jak tacos czy quesadillas.

 


4 łyżki maślanki w proszku

1 łyżka suszonej natki pietruszki

2 łyżeczki suszonego koperku

1,5 łyżeczki czosnku granulowanego

1,5 łyżeczki cebuli w proszku

1 łyżeczka suszonego szczypiorku

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki cukru pudru



Wszystkie składniki mieszamy. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Aby przygotować sos Ranch potrzebujemy:

 


100 ml majonezu

100 ml jogurtu greckiego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki przyprawy ranch dressing

 

Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, by smaki się połączyły.

 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.