Sałatka z serem, boczkiem, szpinakiem i makaronem
Ta sałatka z powodzeniem łączy cechy klasycznego dania obiadowego i lekkiej, świeżej przekąski. Zestawienie makaronu, chrupiącego boczku i łagodnego sera z zielenią szpinaku i kremowym dressingiem sprawia, że całość jest jednocześnie sycąca i pełna kontrastów. Słonecznikowe ziarna dodają przyjemnej struktury, a wyrazisty sos – charakteru. To propozycja, która odnajdzie się zarówno na stole podczas spotkania z przyjaciółmi, jak i jako pomysł na szybki, ale niebanalny posiłek w ciągu dnia. Całość ma coś z ducha amerykańskich potlucków, dlatego tez świetnie sprawdzi się jako sałatka na grilla.
400 g sera gouda – pokrojonego w kostkę
200 g boczku surowego wędzonego – pokrojonego w paski – zrumienionego na patelni, przestudzonego
100 g świeżego szpinaku
100 g ugotowanego makaronu – kokardki lub świderki
4 ogórki konserwowe – pokrojone w pół plastry
4 łyżki ziaren słonecznika – uprażonego na złoto na suchej patelni
Dressing – składniki mieszamy:
3 łyżki majonezu
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka soku z cytryny
1 - 2 łyżki zalewy z ogórków
1 ząbek czosnku – obrany, przeciśnięty przez praskę
2 łyżeczki przyprawy do ranch dressing (lub 1 łyżka drobno posiekanego koperku, 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku i 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku
- Wszystkie składniki dressingu mieszamy.
- Dodajemy składniki sałatki: zrumieniony boczek, szpinak, ser, makaron, prażony słonecznik. Mieszamy. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na min.30 minut, by smaki się połączyły. Można udekorować również prażonym słonecznikiem lub posypać natką.
Komentarze
Prześlij komentarz