Tortilla ze szpinakiem i serem
Tortille ze szpinakiem i serem to szybka, lekka i niezwykle uniwersalna potrawa, która sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i pełnowartościowy obiad. Połączenie delikatnego smaku szpinaku z kremowością roztopionego sera zamknięte w chrupiącej tortilli to prawdziwa uczta dla podniebienia. Co więcej, przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka chwil, a po przygotowaniu mogą być odgrzane np.w kuchence mikrofalowej, co czyni z nich dealne danie na każdą okazję, także do zabrania do pracy.
1 cebula - obrana, posiekana w jak najdrobniejszą kostkę
100g świeżego szpinaku, drobno posiekanego (można też użyć szpinaku mrożonego - trzeba go podgrzewać na patelni z odrobinką wody, by się rozmroził)
1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
1 czubata łyżka kremowego serka kanapkowego typu almette
Sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Olej do smażenia
Starty żółty ser
2 tortille pszenne
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę na złoto. Dodajemy szpinak i czosnek i chwilę smażymy, mieszając. Zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy serek kremowy i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by nadzienie było wyraziste.
Każdą tortillę posypujemy startym żółtym serem. Układamy porcję nadzienia i zwijamy tortillę w kopertę.
Tortille rumienimy z obu stron na suchej patelni (bez oleju).
Smacznym dodatkiem jest keczup.
Komentarze
Prześlij komentarz