Tortilla ze szpinakiem i serem

Tortille ze szpinakiem i serem to szybka, lekka i niezwykle uniwersalna potrawa, która sprawdzi się zarówno jako przekąska, jak i pełnowartościowy obiad. Połączenie delikatnego smaku szpinaku z kremowością roztopionego sera zamknięte w chrupiącej tortilli to prawdziwa uczta dla podniebienia. Co więcej, przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka chwil, a po przygotowaniu mogą być odgrzane np.w kuchence mikrofalowej, co czyni z nich dealne danie na każdą okazję, także do zabrania do pracy.

1 cebula - obrana, posiekana w jak najdrobniejszą kostkę

100g świeżego szpinaku, drobno posiekanego (można też użyć szpinaku mrożonego - trzeba go podgrzewać na patelni z odrobinką wody, by się rozmroził)

1 mały ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę

1 czubata łyżka kremowego serka kanapkowego typu almette

Sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku


Olej do smażenia

Starty żółty ser

2 tortille pszenne


Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę na złoto. Dodajemy szpinak i czosnek i chwilę smażymy, mieszając. Zdejmujemy patelnię z palnika, dodajemy serek kremowy i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, by nadzienie było wyraziste.


Każdą tortillę posypujemy startym żółtym serem. Układamy porcję nadzienia i zwijamy tortillę w kopertę.


Tortille rumienimy z obu stron na suchej patelni (bez oleju).


Smacznym dodatkiem jest keczup.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.