Fińska kremowa zupa z łososiem

Fińska zupa łososiowa, zwana lohikeitto, to tradycyjna zupa rybna, która łączy delikatnego łososia, ziemniaki, por, marchewkę i kremową bazę. Jest pyszna, delikatna i rozgrzewająca, idealna na chłodne dni.

250 g filetu z łososia (bez skóry i ości) - pokrojony w kostkę ok. 2 cm x 2 cm

500 g ziemniaków - obranych, pokrojonych w kostkę

1 średnia marchewka - obrana, drobno pokrojona

Ok.25 cm pora - pokrojonego w półplastry

1 litr bulionu warzywnego

1-2 liście laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

Sól i pieprz do smaku

150 ml zimnej śmietanki UHT 12%

1 łyżka mąki


1 pęczek świeżego koperku


 Olej i masło do smażenia



1. W dużym garnku rozpuszczamy masło na średnim ogniu, dodając odrobinę oleju, by się nie przypalało.

Podsmażamy por, aż stanie się lekko złoty. DodajEMY ziemniaki i marchewkę, mieszamy, a następnie zalewamy bulionem.

Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.


2. Dodajemy kawałki łososia do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, aż ryba będzie delikatna i ugotowana, ale nie rozpadnie się.


3. Śmietankę mieszamy z mąką. Najpierw dodajemy do miej kilka łyżek zupy, by wyrównać temperaturę, po czym wlewamy całość do garnka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty, aż zupa zgęstnieje.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wsypujemy koperek.


Mowżemy podać ze świeżym pieczywem, np. razowym lub żytnim, dla pełni smaku. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney