Fińska kremowa zupa z łososiem
Fińska zupa łososiowa, zwana lohikeitto, to tradycyjna zupa rybna, która łączy delikatnego łososia, ziemniaki, por, marchewkę i kremową bazę. Jest pyszna, delikatna i rozgrzewająca, idealna na chłodne dni.
250 g filetu z łososia (bez skóry i ości) - pokrojony w kostkę ok. 2 cm x 2 cm
500 g ziemniaków - obranych, pokrojonych w kostkę
1 średnia marchewka - obrana, drobno pokrojona
Ok.25 cm pora - pokrojonego w półplastry
1 litr bulionu warzywnego
1-2 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
Sól i pieprz do smaku
150 ml zimnej śmietanki UHT 12%
1 łyżka mąki
1 pęczek świeżego koperku
Olej i masło do smażenia
1. W dużym garnku rozpuszczamy masło na średnim ogniu, dodając odrobinę oleju, by się nie przypalało.
Podsmażamy por, aż stanie się lekko złoty. DodajEMY ziemniaki i marchewkę, mieszamy, a następnie zalewamy bulionem.
Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
2. Dodajemy kawałki łososia do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, aż ryba będzie delikatna i ugotowana, ale nie rozpadnie się.
3. Śmietankę mieszamy z mąką. Najpierw dodajemy do miej kilka łyżek zupy, by wyrównać temperaturę, po czym wlewamy całość do garnka. Delikatnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty, aż zupa zgęstnieje.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wsypujemy koperek.
Mowżemy podać ze świeżym pieczywem, np. razowym lub żytnim, dla pełni smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz