Racuchy z jabłkami
Czy jest coś bardziej rozgrzewającego w chłodne dni niż zapach smażonych racuchów z jabłkami unoszący się w kuchni? Ten tradycyjny przepis to powrót do prostych, domowych smaków, które kojarzą się z beztroskim czasem i babcinym ciepłem. Puszyste, złociste placki pełne kawałków soczystych jabłek to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Przygotowanie jest szybkie i przyjemne – idealne, nawet gdy mamy mało czasu, a ochota na coś wyjątkowego jest wielka. Sprawdźcie, jak łatwo wyczarować ten klasyk!
3 jabłka – obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę
500 ml kefiru
3 jajka
2,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody kuchennej
Szczypta soli
1 łyżka spirytusu/wódki/whisky – tak jak przy pączkach: dzięki temu placki nie chłoną oleju. Nie nadaje to plackom procentów
Olej do smażenia
Mieszamy składniki mokre: kefir i jajka. Dodajemy składniki suche: cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz mąkę. Mieszamy na gładką masę, po czym dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy.
Masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano. Nie za duży ogień jest istotny, by miały szansę dobrze zrobić się w środku, bo są dość grube. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznym dodatkiem jest także miód, syrop klonowy i/lub kwaśna śmietana.
Komentarze
Prześlij komentarz