Racuchy z jabłkami

Czy jest coś bardziej rozgrzewającego w chłodne dni niż zapach smażonych racuchów z jabłkami unoszący się w kuchni? Ten tradycyjny przepis to powrót do prostych, domowych smaków, które kojarzą się z beztroskim czasem i babcinym ciepłem. Puszyste, złociste placki pełne kawałków soczystych jabłek to idealny pomysł na śniadanie, podwieczorek czy deser. Przygotowanie jest szybkie i przyjemne – idealne, nawet gdy mamy mało czasu, a ochota na coś wyjątkowego jest wielka. Sprawdźcie, jak łatwo wyczarować ten klasyk!


3 jabłka – obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kostkę

500 ml kefiru

3 jajka

2,5 szklanki mąki pszennej

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 łyżeczki sody kuchennej

Szczypta soli

1 łyżka spirytusu/wódki/whisky – tak jak przy pączkach: dzięki temu placki nie chłoną oleju. Nie nadaje to plackom procentów


Olej do smażenia


 


Mieszamy składniki mokre: kefir i jajka. Dodajemy składniki suche: cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz mąkę. Mieszamy na gładką masę, po czym dodajemy pokrojone jabłka. Mieszamy.


Masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy na małym ogniu z obu stron na rumiano. Nie za duży ogień jest istotny, by miały szansę dobrze zrobić się w środku, bo są dość grube. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznym dodatkiem jest także miód, syrop klonowy i/lub kwaśna śmietana.


 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.