Grillowa sałatka ziemniaczana z kukurydzą

Oczywiście, ta sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na grillu, ale i do zwykłego obiadu czy na imprezę, jednak rozpoczęcie kolejnego sezonu grillowo-piknikowego aż się prosi o dodanie czegoś nowego do naszego repertuaru. Przepis od salata.tarifleri .


6 średniej wielkości ziemniaków sałatkowych, umytych, pokrojonych w większą kostkę wraz ze skórką

1 duża cebula, obrana, pokrojona w pióra

1 marchewka, starta na tarce (grube oczka)

1/2 puszki kukurydzy konserwowej

3 ogórki kiszone, pokrojone w półplastry

1 papryka konserwowa, pokrojona w kostkę

2 łyżki siekanego koperku


Oliwa/olej do smażenia


Sos (składniki mieszamy):

4 łyżki majonezu

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka cukru

Sól i świeżo mielony czarny pieprz


1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do pożądanej miękkości, odcedzamy.

W tym samym czasie podsmażamy na małym ogniu cebulę wraz z marchewką, aż cebula lekko się skarmelizuje.

2. Wszystkie warzywa łączymy z sosem, mieszamy. Sałatkę przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu