Grillowa sałatka ziemniaczana z kukurydzą
Oczywiście, ta sałatka świetnie sprawdzi się nie tylko na grillu, ale i do zwykłego obiadu czy na imprezę, jednak rozpoczęcie kolejnego sezonu grillowo-piknikowego aż się prosi o dodanie czegoś nowego do naszego repertuaru. Przepis od salata.tarifleri .
6 średniej wielkości ziemniaków sałatkowych, umytych, pokrojonych w większą kostkę wraz ze skórką
1 duża cebula, obrana, pokrojona w pióra
1 marchewka, starta na tarce (grube oczka)
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
3 ogórki kiszone, pokrojone w półplastry
1 papryka konserwowa, pokrojona w kostkę
2 łyżki siekanego koperku
Oliwa/olej do smażenia
Sos (składniki mieszamy):
4 łyżki majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka cukru
Sól i świeżo mielony czarny pieprz
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do pożądanej miękkości, odcedzamy.
W tym samym czasie podsmażamy na małym ogniu cebulę wraz z marchewką, aż cebula lekko się skarmelizuje.
2. Wszystkie warzywa łączymy z sosem, mieszamy. Sałatkę przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz