Karkówka z grilla w marynacie musztardowo miodowej. Marynata do karkówki.

Tak przygotowaną karkówkę można grillować, lecz pyszna będzie także przygotowana w domu, na patelni zwykłej lub grillowej. Na foto podana jest z Ziemniaczaną sałatką z kukurydzą.


5 plastrów karkówki

Marynata:

1/2 szklanki oleju

2 czubate łyżeczki ulubionej musztardy

2 łyżki miodu

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (świeży czosnek będzie się palił na grillu)

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku


Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Mięso smarujemy ze wszystkich stron, odstawiamy do zamarynowania do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Na pół godziny przed planowanym grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki by osiągnęło temperaturę pokojową.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu