Fenomenalne ciasto ze śliwkami
Dlaczego fenomenalne? Bo fenomenalnie łatwe, fenomenalnie szybkie i
fenomenalnie smaczne :) Lato już od nas uciekło, więc przynajmniej jesień
staram się zatrzymać, robiąc aromatyczne ciasto ze śliwkami. Przepis stąd.
4 jajka M
2/3 szklanki cukru
200 g masła ( z tego 150 g użyjemy do ciasta a 50 g na kruszonkę)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat - ok. 4 kropli
masło, mąka, cukier i 1/2 łyżeczki cynamonu do kruszonki
1. Masło roztapiamy w małym rondelku, odstawiamy do wystygnięcia.
Śliwki myjemy i kroimy na pół, usuwamy pestkę.
2. Jajka ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy cukier waniliowy lub aromat.
Wlewamy 3/4 rozpuszczonego masła. 1/4 zostawiamy sobie do kruszonki.
Do ciasta dodajemy następnie proszek do pieczenia oraz stopniowo przesianą
mąkę. Miksujemy dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
W ciasto wtykamy pod skosem śliwki. Układamy je w rzędach.
3. Do
pozostałego masła dodajemy cynamon, ok 2 łyżki cukru i mąkę. Miksujemy. Mąki
dodajemy tyle, by podczas miksowania robotem wytworzyła nam się kruszonka,
czyli dość suche, rozdzielające się grudki.
Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.
C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Piekłam w formie o wymiarach 28 cm x 24 cm.
Wielkie dzięki! Tym razem spiszę sobie gdzieś i biorę się do roboty :)
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
UsuńWitam😊
OdpowiedzUsuńIle sliwek?
Pozdrawiam Wioleta
Wioletto, to zależy, czy śliwki są małe, czy duże. Ja kupuję kilogram,i zawsze mi spokojnie starczało,i nawet troszkę zostawało. Na sztuki ok.30 śliwek. Pozdrawiam!
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuńFANTASTYCZNE CIASTO
OdpowiedzUsuńMiło mi, Melu :)
Usuń