Fenomenalne ciasto ze śliwkami


Dlaczego fenomenalne? Bo fenomenalnie łatwe, fenomenalnie szybkie i fenomenalnie smaczne :) Lato już od nas uciekło, więc przynajmniej jesień staram się zatrzymać, robiąc aromatyczne ciasto ze śliwkami. Przepis stąd.
 




4 jajka M
2/3 szklanki cukru
200 g masła ( z tego 150 g użyjemy do ciasta a 50 g na kruszonkę)
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub aromat - ok. 4 kropli

masło, mąka, cukier i 1/2 łyżeczki cynamonu do kruszonki

 

1. Masło roztapiamy w małym rondelku, odstawiamy do wystygnięcia.

Śliwki myjemy i kroimy na pół, usuwamy pestkę.

2. Jajka ucieramy wraz z cukrem na puch. Dodajemy cukier waniliowy lub aromat. Wlewamy 3/4 rozpuszczonego masła. 1/4 zostawiamy sobie do kruszonki.

Do ciasta dodajemy następnie proszek do pieczenia oraz stopniowo przesianą mąkę. Miksujemy dokładnie. Ciasto powinno być dość gęste.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. 
W ciasto wtykamy pod skosem śliwki. Układamy je w rzędach.

3. Do pozostałego masła dodajemy cynamon, ok 2 łyżki cukru i mąkę. Miksujemy. Mąki dodajemy tyle, by podczas miksowania robotem wytworzyła nam się kruszonka, czyli dość suche, rozdzielające się grudki.

Ciasto posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Piekłam w formie o wymiarach 28 cm x 24 cm.
 

Komentarze

  1. Wielkie dzięki! Tym razem spiszę sobie gdzieś i biorę się do roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam😊
    Ile sliwek?
    Pozdrawiam Wioleta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wioletto, to zależy, czy śliwki są małe, czy duże. Ja kupuję kilogram,i zawsze mi spokojnie starczało,i nawet troszkę zostawało. Na sztuki ok.30 śliwek. Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu