Goańskie curry z kurczaka
Z okazji Światowego Dnia
Pikantnych Potraw przygotowałam goańskie curry z kurczaka. Pyszne,
aromatyczne i przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Stopień ostrości można
oczywiście dostosować do własnego gustu. Bardzo polecam.
1 łyżeczka gorczycy w ziarnach (czarnej lub żółtej)
1 łyżeczka curry
chili w płatkach do smaku
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
sól do smaku
olej do smażenia
marynata:
1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku,
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie
kminek),
1 łyżeczka pieprzu cayenne,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1/2 łyżeczki
soli,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oleju,
70 ml wody
Składniki marynaty wymieszać. Filety z kurczaka przekroić najpierw wzdłuż
na pół (po grubości) a następnie w sposób pokazany na obrazku. Uzyskujemy w ten
sposób 8 kawałków. Dokładnie wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na 2- 24
godziny.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać ziarenka gorczycy. Kiedy
zaczną pękać, dodać obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę, obrany, posiekany
czosnek curry i chili do smaku. Smażyć mieszając, aż cebula będzie szklista.
Następnie odsunąć cebulę na bok patelni i usmażyć kawałki kurczaka z obu stron
na złoto.
Wlać mleko kokosowe i dusić całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Doprawić ew. solą do smaku.
Podawać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.
Komentarze
Prześlij komentarz