Goańskie curry z kurczaka

Z okazji Światowego Dnia Pikantnych Potraw przygotowałam goańskie curry z kurczaka. Pyszne, aromatyczne i przy tym bardzo łatwe w wykonaniu. Stopień ostrości można oczywiście dostosować do własnego gustu. Bardzo polecam.

2 duże piersi z kurczaka (można także użyć mięsa z udek)

1 łyżeczka gorczycy w ziarnach (czarnej lub żółtej)

1 łyżeczka curry
chili w płatkach do smaku
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
sól do smaku

olej do smażenia

marynata: 
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek), 
1 łyżeczka pieprzu cayenne, 
1/2 łyżeczki kurkumy, 
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżka soku z cytryny,
2 łyżki oleju, 
70 ml wody

Składniki marynaty wymieszać. Filety z kurczaka przekroić najpierw wzdłuż na pół (po grubości) a następnie w sposób pokazany na obrazku. Uzyskujemy w ten sposób 8 kawałków. Dokładnie wymieszać z marynatą, odstawić do lodówki na 2- 24 godziny.



Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wsypać ziarenka gorczycy. Kiedy zaczną pękać, dodać obraną, pokrojoną w grube pióra cebulę, obrany, posiekany czosnek curry i chili do smaku. Smażyć mieszając, aż cebula będzie szklista. Następnie odsunąć cebulę na bok patelni i usmażyć kawałki kurczaka z obu stron na złoto.
Wlać mleko kokosowe i dusić całość przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić ew. solą do smaku.

Podawać z ryżem lub chlebkami typu naan czy pita.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu