Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Czy jest coś bardziej pachnącego latem, słońcem i wakacjami, niż truskawki?
Dla mnie to właśnie słodki zapach truskawek jest symbolem lata.
Oczywiście, to ciasto można przygotować z każdymi innymi owocami: śliwki,
wiśnie, maliny, brzoskwinie - będzie równie smaczne. A
poza sezonem truskawkowym można także użyć owoców mrożonych, by nawet
w zimę przywołać do domu słońce :) .
150 ml mleka
7 g drożdży instant (1 opakowanie)
500 g mąki
50 g masła
100 g cukru
1 jajko + 1 żółtko
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
kruszonka:
25 g masła
3 łyżki cukru
mąka
szczypta proszku do pieczenia
lukier:
1 łyżeczka mleka
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier puder
ok. 1/2 kg truskawek
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z łyżką cukru i taką ilością maki,
by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż
drożdże zaczną pracować.
2. Dodać jajko oraz żółtko, pozostały cukier, cukier puder, sól oraz
rozpuszczone masło. Wymieszać, dodać resztę mąki. Wyrobić na gładkie,
elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać więcej mąki. Ciasto odstawić
do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na dnie wyłożonej
papierem do pieczenia formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie przygotować truskawki: umyć je
i odjąć listki. Najlepiej się tu sprawdzą małe
truskawki. Jeśli macie bardzo
duże, można je przekroić na pół.
3. W celu przygotowanie kruszonki mieszamy rozpuszczone masło z cukrem i
szczyptą proszku do pieczenia oraz dajemy tyle mąki, by dało się zagnieść.
Przygotowaną kulę ciasta wkładamy na czas oczekiwania do zamrażarki.
Truskawki wciskamy dość gęsto w wyrośnięte ciasto. Na wierzch ścieramy na
tarce (duże oczka) kruszonkę.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30-35 min.,
do suchego patyczka.
Gotowe ciasto można polukrować.
Piekłam w formie o wymiarach 24 x 30 cm
Komentarze
Prześlij komentarz