Kasza gryczana z cebulką i pieczarkami


Połączenie idealne - kasza gryczana, cebula i aromatyczne pieczarki. U mnie w domu, odkąd pamiętam, kasza gryczana podawana była w ten właśnie sposób - z przesmażoną cebulką. W zależności od potrawy, której kasza ma towarzyszyć, możemy ewentualnie pominąć dodatek pieczarek. Tak przygotowana kasza ma tyle smaku, że śmiało może stanowić samodzielne danie (np. z surówką i sadzonym jajkiem), lub być doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, zwłaszcza tych  z sosami.

 




1 szklanka kaszy gryczanej
2,5 szklanki wody
1-2 duże cebule - obrane, drobno posiekane
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
250 g pieczarek - pokrojonych w plastry
natka pietruszki
pieprz, sól
olej do smażenia
1. Kaszę gryczaną przebieramy, dokładnie płuczemy na sicie i gotujemy w osolonej wodzie, pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. W razie konieczności, jeśli wody za szybko ubyło, dolewamy wrzącej wody.

2. Cebulę  podsmażamy  na oleju.  Gdy będzie szklista, dodajemy pieczarki i czosnek. Smażymy, mieszając, aż pieczarki będę rumiane.
3. Do ugotowanej (w razie potrzeby - odcedzonej) kaszy dodajemy cebulę z pieczarkami. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, by kasza miała wyrazisty smak. Możemy dodać również siekaną natkę pietruszki, lub jedynie posypać nią wierzch dania dla dekoracji.
 


Komentarze

  1. Załatwili nas z tym zamknięciem bloxa, co? Ale fajnie, że kontynuujesz :) ja powoli biorę się za przenoszenie starych przepisów na nowego bloga. M.in. planuję mężowi na urodziny zrobić Twojego kurczaka po indyjsku :D i właśnie jestem na etapie planowania z czym (oprócz ryżu oczywiście) go podać :) W każdym razie chciałam napisać, że cieszę się, że jesteś :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, jak się cieszę, że Cię widzę!! Tak, załatwili nas okropnie, przenoszenie wpisów zajmie wieki :(

      Życzę wszystkiego najlepszego dla Męża! :))

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu