Keks jogurtowy

Jeśli lubicie keksy, które nie są suche, zachęcam do spróbowania tego właśnie przepisu. Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest miękkie i wilgotne. Można użyć jogurtu naturalnego lub o dowolnym smaku, nie przenosi się on zbytnio na ciasto. Truskawkowy jogurt nie da nam bardzo truskawkowego ciasta, brzoskwiniowy brzoskwiniowego, itd. Ważne jedynie, by był to rzadki jogurt, a nie gęsty jogurt typu greckiego. 


1/2 kostki miękkiego masła

2/3 szklanki cukru

3 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1/4 łyżeczki soli

1 szklanka jogurtu pitnego (brzoskwiniowy, bananowy, waniliowy, truskawkowy)

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1,5 - 2 szklanki mąki tortowej
 
Ulubione bakalie: u mnie 3 daktyle, 3 morele, 3 figi i garść żurawiny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

masło + kasza manna do wysypania formy do pieczenia
 
1. Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, sól, proszek do pieczenia i jogurt - mieszamy.
Nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę.

Bakalie drobno kroimy i dokładnie mieszamy w małej miseczce z mąką ziemniaczaną. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.

Teraz wsypujemy bakalie i bardzo delikatnie 1-2 razy mieszamy, tak, by nie straciły swojej otoczki z mąki ziemniaczanej.

2.  Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 26 cm x 10 cm smarujemy masłem i wysypujemy kasza manna (lub ew. bułka tartą). Wlewamy ciasto.

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka.

Ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu