Keks jogurtowy
Jeśli lubicie keksy, które nie są suche, zachęcam do spróbowania tego właśnie przepisu. Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest miękkie i wilgotne. Można użyć jogurtu naturalnego lub o dowolnym smaku, nie przenosi się on zbytnio na ciasto. Truskawkowy jogurt nie da nam bardzo truskawkowego ciasta, brzoskwiniowy brzoskwiniowego, itd. Ważne jedynie, by był to rzadki jogurt, a nie gęsty jogurt typu greckiego.
1/2 kostki miękkiego masła
2/3 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka jogurtu pitnego (brzoskwiniowy, bananowy, waniliowy, truskawkowy)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 - 2 szklanki mąki tortowej
Ulubione bakalie: u mnie 3 daktyle, 3 morele, 3 figi i garść żurawiny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
masło + kasza manna do wysypania formy do pieczenia
1. Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, sól, proszek do pieczenia i jogurt - mieszamy.
Nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę.
1. Miękkie masło ucieramy do białości z cukrem. Dodajemy jajka i ucieramy na puch. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, sól, proszek do pieczenia i jogurt - mieszamy.
Nadal miksując, dodajemy stopniowo mąkę.
Bakalie drobno kroimy i dokładnie mieszamy w małej miseczce z mąką ziemniaczaną. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.
Teraz wsypujemy bakalie i bardzo delikatnie 1-2 razy mieszamy, tak, by nie straciły swojej otoczki z mąki ziemniaczanej.
2. Formę do pieczenia o rozmiarze ok. 26 cm x 10 cm smarujemy masłem i wysypujemy kasza manna (lub ew. bułka tartą). Wlewamy ciasto.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni przez ok. 45-55 minut, do suchego patyczka.
Ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz