Comber czekoladowy, ciasto czekoladowe, murzynek

Comber to ciasto, które było u nas w domu od zawsze, od dzieciństwa, to chyba pierwsze ciasto, jakie nauczyłam się samodzielnie robić. Aż dziwne, że nie ma go do tej pory na blogu. Szybko nadrabiam to niedopatrzenie. To pyszne, puszyste, wilgotne ciasto, które możemy dodatkowo uatrakcyjnić, nasączając je ponczem. Ja lubię je w każdej wersji, także bez ponczu - to jedno z moich ulubionych ciast. Szybkie i proste w wykonaniu, idealne na co dzień i od święta.


3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

1/2 kostki masła (100 g)
2/3 szklanki cukru
3 czubate łyżki ciemnego kakao
4 łyżki wody
3 jajka rozm. L
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. aromat waniliowy, 3 krople

polewa czekoladowa, ew. poncz do nasączenia

W garnku/rondlu rozpuszczamy masło wraz z cukrem, kakao i 4 łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, mieszając. Zestawiamy rondel z ognia.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno (ubijanie ułatwia dodanie szczypty soli lub 1 łyżeczki soku z cytryny).

Do trochę przestudzonej masy czekoladowej w rondlu dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując robotem kuchennym. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę i ew. aromat. Dokładnie miksujemy.

Do masy dodajemy połowę ubitych białek, dokładnie mieszamy. Dodajemy drugą połowę białek, mieszamy ostrożnie, by nie zniszczyć piany. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut, do suchego patyczka.

Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową. Przedtem można je ewentualnie nasączyć ponczem. Piekłam w formie 10 x 26 cm.

Poncz I - mocno osłodzona woda i rum
Poncz II - mocno osłodzona kawa i amaretto

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu