Makaron z pesto, pomidorami, salami i mozzarellą
Dziś przychodzę do Was z niezwykle prostym i szybkim przepisem na danie z makaronem we włoskim stylu. Można do niego użyć dowolnego rodzaju makaronu, który dobrze będzie trzymał sos, jak świderki, kokardki czy rurki.
200 g makaronu
1 duża cebula - obrana, posiekana w kostkę
100 g salami - pokrojonej w paski
250 g pomidorków koktajlowych - przekrojonych na pół
1 ząbek czosnku - obrany, posiekany
1 kulka sera mozzarella - starta na tarce
4 łyżki pesto bazyliowego
Ew.świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
Parmezan do oprószenia
Olej/oliwa do smażenia
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.
2. W międzyczasie w dużej, głębokiej patelni podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy salami, pomidory i czosnek. Dusimy, aż pomidory puszczą sok. Wówczas dodajemy pesto, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z palnika.
3. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy.
Dodajemy starty ser mozzarella, delikatnie mieszamy. Danie podajemy oprószone parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz