Makaron z pesto, pomidorami, salami i mozzarellą

Dziś przychodzę do Was z niezwykle prostym i szybkim przepisem na danie z makaronem we włoskim stylu. Można do niego użyć dowolnego rodzaju makaronu, który dobrze będzie trzymał sos, jak świderki, kokardki czy rurki.

200 g makaronu

1 duża cebula - obrana, posiekana w kostkę

100 g salami - pokrojonej w paski

250 g pomidorków koktajlowych - przekrojonych na pół

1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

1 kulka sera mozzarella - starta na tarce

4 łyżki pesto bazyliowego

Ew.świeżo mielony czarny pieprz - do smaku

Parmezan do oprószenia

Olej/oliwa do smażenia


1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy.


2. W międzyczasie w dużej, głębokiej patelni podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy salami, pomidory i czosnek. Dusimy, aż pomidory puszczą sok. Wówczas dodajemy pesto, mieszamy. Zdejmujemy patelnię z palnika.


3. Dodajemy makaron, dokładnie mieszamy.

Dodajemy starty ser mozzarella, delikatnie mieszamy. Danie podajemy oprószone parmezanem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu