Kluski leniwe z dodatkiem ziemniaków / Pierogi leniwe z dodatkiem ziemniaków

Zapraszam Was do spróbowania pysznej odmiany tradycyjnych klusek leniwych, które przygotujemy tym razem z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jest to potrawa bardzo prosta i szybka do wykonania, zwłaszcza, jeśli macie pozostałe z wcześniejszego obiadu gotowane ziemniaki.


200 g półtłustego sera białego ( czyli jedna kostka twarogu)

200 g gotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mąki

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem. Można również zemleć go w malakserze, jeśli nie chcecie, by w kluskach były widoczne drobinki sera. 

Do ziemniaków i sera dodajemy jajka oraz sól. Następnie dodajemy tyle mąki, by zagnieść miękkie, nie klejące się do dłoni ciasto. Będzie do tego potrzeba ok. 1 szklanki mąki. Z mąką nie należy jednak  przesadzić, ponieważ kluski wyjdą zbyt twarde. 

Ciasto podzielić na pół, z każdej połowy utoczyć wałeczek, z którego odcinać ukośne kluski.

Kluski kłaść na wrzącą wodę, zamieszać, gotować 5 minut.

W rondelku lub na małej patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wsypać 3-4 łyżki bułki tartej i zezłocić.  Kluski  polać bułką z masłem i  posypać cukrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu