Kluski leniwe z dodatkiem ziemniaków / Pierogi leniwe z dodatkiem ziemniaków
Zapraszam Was do spróbowania pysznej odmiany tradycyjnych klusek leniwych, które przygotujemy tym razem z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jest to potrawa bardzo prosta i szybka do wykonania, zwłaszcza, jeśli macie pozostałe z wcześniejszego obiadu gotowane ziemniaki.
200 g półtłustego sera białego ( czyli jedna kostka twarogu)
200 g gotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mąki
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ser rozdrabniamy dokładnie widelcem. Można również zemleć go w malakserze, jeśli nie chcecie, by w kluskach były widoczne drobinki sera.
Do ziemniaków i sera dodajemy jajka oraz sól. Następnie dodajemy tyle mąki, by zagnieść miękkie, nie klejące się do dłoni ciasto. Będzie do tego potrzeba ok. 1 szklanki mąki. Z mąką nie należy jednak przesadzić, ponieważ kluski wyjdą zbyt twarde.
Ciasto podzielić na pół, z każdej połowy utoczyć wałeczek, z którego odcinać ukośne kluski.
Kluski kłaść na wrzącą wodę, zamieszać, gotować 5 minut.
W rondelku lub na małej patelni rozpuścić 3 łyżki masła, wsypać 3-4 łyżki bułki tartej i zezłocić. Kluski polać bułką z masłem i posypać cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz