Klopsiki drobiowe w orientalnym sosie pomidorowym

Sefardyjska kuchnia to połączenie smaków Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej i basenu Morza Śródziemnego – pełna przypraw, intensywnych aromatów i prostych, ale wyrazistych dań. Jednym z takich klasycznych przepisów są klopsiki drobiowe duszone w bogatym, pachnącym sosie pomidorowym. Kumin, cynamon i wędzona papryka nadają im głębię, a natka pietruszki lub kolendra świeżości. Delikatne, miękkie klopsiki w gęstym sosie świetnie komponują się z ryżem lub kuskusem, tworząc sycący, rozgrzewający posiłek. Idealne na rodzinny obiad lub kolację inspirowaną smakami Orientu.


Na klopsiki:

500g mielonego mięsa z kurczaka

1 mała cebula, starta

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 jajko

½ szklanki bułki tartej 

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

½ łyżeczki mielonej kolendry

½ łyżeczki wędzonej papryki

½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Mąka do obtoczenia

1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia


Sos:

1 łyżka oliwy z oliwek

1 mała cebula, pokrojona w kostkę

1 czerwona papryka-pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)

½ łyżeczki cynamonu

1 puszka krojonych pomidorów lub 300 ml passaty pomidorowej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

½ szklanki wody lub bulionu

Sól i pieprz do smaku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry


1. Klopsiki: mieszamy mięso, startą cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, przyprawy i natkę pietruszki. Formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące.

2. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni i zrumienić klopsiki ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni.

3. Sos: Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z papryką, aż cebula będzie szklista. Dodajemy czosnek i przyprawy, a następnie trzeba wmieszać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki (lub passatę) i wodę.

4. Dodajemy klopsiki do sosu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut.

5. Dodajemy do sosu natkę pietruszki lub kolendry i podajemy danie z ryżem lub kuskusem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.