Klopsiki drobiowe w orientalnym sosie pomidorowym
Sefardyjska kuchnia to połączenie smaków Bliskiego Wschodu, Afryki Północnej i basenu Morza Śródziemnego – pełna przypraw, intensywnych aromatów i prostych, ale wyrazistych dań. Jednym z takich klasycznych przepisów są klopsiki drobiowe duszone w bogatym, pachnącym sosie pomidorowym. Kumin, cynamon i wędzona papryka nadają im głębię, a natka pietruszki lub kolendra świeżości. Delikatne, miękkie klopsiki w gęstym sosie świetnie komponują się z ryżem lub kuskusem, tworząc sycący, rozgrzewający posiłek. Idealne na rodzinny obiad lub kolację inspirowaną smakami Orientu.
Na klopsiki:
500g mielonego mięsa z kurczaka
1 mała cebula, starta
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 jajko
½ szklanki bułki tartej
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Mąka do obtoczenia
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cebula, pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka-pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
½ łyżeczki cynamonu
1 puszka krojonych pomidorów lub 300 ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
½ szklanki wody lub bulionu
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
1. Klopsiki: mieszamy mięso, startą cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, przyprawy i natkę pietruszki. Formujemy małe klopsiki, które obtaczamy w mące.
2. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni i zrumienić klopsiki ze wszystkich stron. Zdejmujemy z patelni.
3. Sos: Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę wraz z papryką, aż cebula będzie szklista. Dodajemy czosnek i przyprawy, a następnie trzeba wmieszać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki (lub passatę) i wodę.
4. Dodajemy klopsiki do sosu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut.
5. Dodajemy do sosu natkę pietruszki lub kolendry i podajemy danie z ryżem lub kuskusem.
Komentarze
Prześlij komentarz