Klopsy w sosie koperkowym
Pyszne, miękkie, delikatne pulpety w kremowym sosie koperkowym. Idealne z kaszą lub puree ziemniaczanym.
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 cebula – obrana
2 ząbki czosnku – obrane
1 jajko
2-3 kromki chleba bez skórki, namoczonego w wodzie
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki sody kuchennej
Świeżo zmielony czarny pieprz i sól – do smaku, by masa była wyrazista
Mąka ziemniaczana (skrobia) do obtoczenia
Olej + masło do smażenia
Sos:
1 łyżka masła
3 łyżeczki mąki
1/2 szklanki śmietanki UHT 12%
1 szklanka mleka
1 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz-do smaku
Ok. 6 łyżek drobno posiekanego koperku - wg upodobań
1. Pulpety
Chleb namaczamy w wodzie.
Mięso drobno mielemy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy mięsnej dodajemy odciśnięty chleb i przyprawy. Ważne, by dodać tyle soli i pieprzu, by masa była wyrazista w smaku i by pulpety nie wyszły mdłe. Masę dobrze wyrabiamy, by wszystkie składniki się połączyły.
Mokrymi dłońmi formujemy 12 pulpetów, które następnie obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Pulpety wkładamy do gotującego się sosu. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut.
Koperek do sosu dodajemy przed samym podaniem, by nie stracił koloru.
2. Sos
W dużym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy następnie zimnym mlekiem.
Dodajemy śmietankę, bulion i sok z cytryny. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Koperek do sosu dodajemy przed samym podaniem, by nie stracił koloru.
Komentarze
Prześlij komentarz