Cytryny w miodzie

Jedną z najlepszych rzeczy na szarą, burą, chłodną pogodę jest gorąca herbata. Znakomitym dodatkiem do niej będą cytryny w miodzie, przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Pamiętajmy - by miód nie stracił swoich cennych prozdrowotnych właściwości, nie dodajemy go do wrzątku. Pozwólmy, by herbata kilka minut przestygła, i by proces parzenia został zakończony. Przepis od w_moim_malutkim_domu.



2-3 cytryny

Ok. 100 gr miodu


Cytryny dokładnie myjemy. Sparzamy krótko wrzątkiem na sicie. Następnie kroimy w plasterki lub pół plasterki. Usuwamy pestki, i te końcówki (czubki) owocu, gdzie nie ma już miąższu, tylko jest już sama skórka.

Plasterki układamy warstwami ściśle w wyparzonym słoiku, każdą warstwę polewamy łyżką miodu. 

Zakręcamy słoik, odstawiamy na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie cytryny są już gotowe do użycia - owoce puszczą sok, i będą zanurzone w pysznym miodowo-cytrynowym syropie. Jeśli uznamy, że miodu jest za mało, można uzupełnić jego poziom i wstrząsnąć słoikiem. Do herbaty (lub innych napojów), dodajemy zarówno cytryny, jak i syrop.

Przechowujemy w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu