Cytryny w miodzie
Jedną z najlepszych rzeczy na szarą, burą, chłodną pogodę jest gorąca herbata. Znakomitym dodatkiem do niej będą cytryny w miodzie, przepyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Pamiętajmy - by miód nie stracił swoich cennych prozdrowotnych właściwości, nie dodajemy go do wrzątku. Pozwólmy, by herbata kilka minut przestygła, i by proces parzenia został zakończony. Przepis od w_moim_malutkim_domu.
2-3 cytryny
Ok. 100 gr miodu
Cytryny dokładnie myjemy. Sparzamy krótko wrzątkiem na sicie. Następnie kroimy w plasterki lub pół plasterki. Usuwamy pestki, i te końcówki (czubki) owocu, gdzie nie ma już miąższu, tylko jest już sama skórka.
Plasterki układamy warstwami ściśle w wyparzonym słoiku, każdą warstwę polewamy łyżką miodu.
Zakręcamy słoik, odstawiamy na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie cytryny są już gotowe do użycia - owoce puszczą sok, i będą zanurzone w pysznym miodowo-cytrynowym syropie. Jeśli uznamy, że miodu jest za mało, można uzupełnić jego poziom i wstrząsnąć słoikiem. Do herbaty (lub innych napojów), dodajemy zarówno cytryny, jak i syrop.
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz