Deser krówka. Szybki deser bez pieczenia. Ciasto krówka na herbatnikach.

Ten deser będzie idealny, gdy chcemy przygotować coś słodkiego w ostatniej chwili. Jest ogromnie prosty, szybki, a przy tym pyszny i krówkowy dzięki masie kajmakowej, oraz chrupiący dzięki prażonym migdałom.

Deser można też przygotować z podwójnej lub potrójnej porcji w płaskim naczyniu i wykładać na talerzyki łyżką, jak tiramisu.



Na 4 porcje:

120 g herbatników kakaowych - drobno pokruszonych, wymieszanych z 2 łyżkami rozpuszczonego masła

1 opakowanie budyniu waniliowego lub karmelowego

1 garść rodzynek

1/2 puszki masy kajmakowej


4 czubate łyżki płatków migdałowych

1/2 łyżeczki masła

1 łyżeczka cukru


1. Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wkładamy po 2 łyżki do każdego naczynka (miseczka, kieliszek, mała szklanka), ugniatamy do dna gładką stroną łyżki.


2. Budyń prygotowujemy jak na opakowaniu, dając jednak troszkę mniej mleka, by był ciut gęściejszy. Do gotowego budyniu dodajemy garść rodzynek, mieszamy. Budyń rozdzielamy do każdego naczynia z deserem po równo, na pokruszone herbatniki.

Każdą porcję posypujemy znowu jedną łyżką kruszonych herbatników, wyrównujemy powierzchnię.

Kolejna warstwa to masa kajmakowa, po 1-2 łyżki na porcję.


3. Migdały podprażamy z masłem i cukrem na złoto. Cały czas mieszamy je na patelni, by się nie przypaliły. Uwaga - nie próbujemy jeść migdałów, będą bardzo gorące!

Każdą porcję posypujemy migdałami. 

Odstawiamy do wystudzenia do lodówki na min. godzinę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu