Ice tea. American Sweet Tea. Herbata mrożona.

Słodka, mrożona herbata to amerykański klasyk, który przygotujemy dzięki dwóm trickom - o czym w przepisie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. W wersji oryginalnej - ogromnie słodka,  najlepiej więc dostosować ilość cukru do własnego gustu. Można również cukier całkowicie pominąć, zastąpić go miodem, stewią, czym Wam w duszy gra. Sama herbata też nie zawsze musi być po prostu czarna i zwykła. Można eksperymentować z mieszankami smaków, łączyć dowolnie różne rodzaje. Na przykład, do 3 torebek czarnej herbaty dodajcie jedną torebkę herbaty brzoskwiniowej lub malinowej, lub użyjcie wyłącznie ulubionych herbat owocowych. To prosty pomysł na letni napój, który za każdym razem może smakować inaczej.


mój dzbanek ma pojemność 1,25 litra. Przepis przykładowy.

4 torebki czarnej herbaty 

1/3 szklanki cukru

1/8 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka wrzątku

4 szklanki zimnej przegotowanej wody 


W dzbanku zaparzamy herbatę wraz z cukrem (do smaku), używając 1 szklanki wrzątku. Gdy się zaparzy, wyjmujemy torebki, lecz ich nie odciskamy - jeśli to zrobimy, herbata może nabrać goryczy. to pierwszy amerykański trick.  Dodajemy sodę oczyszczoną. Nie będzie jej czuć w napoju, a dzięki niej napój będzie pięknie przejrzysty. To drugi trick. Dolewamy zimną wodę, i odstawiamy napój do porządnego schłodzenia do lodówki.



Komentarze

  1. Witam serdecznie.
    Czy moge prosić o przepis makaron z miesem po turecku?
    Pozdrawiam Wioleta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, wkrótce zamieszczę przepis. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    2. Wioletto, tutaj znajdziesz przepis. Pozdrawiam! https://passionfruitprzepisy.blogspot.com/2021/08/kurczak-z-makaronem-po-turecku-tavuklu.html

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu