Ryba duszona po marokańsku. Moroccan Fish.
Ryba po marokańsku to prawdziwa uczta dla zmysłów – delikatna ryba duszona w aromatycznym sosie, pełnym aromatycznych przypraw i kolendry, które przenoszą nas prosto do gorących, marokańskich targowisk. To danie wywodzi się z kuchni Żydów sefardyjskich, którzy przywieźli ze sobą smaki Północnej Afryki, łącząc je z tradycjami regionu śródziemnomorskiego. Każdy kęs to opowieść o długiej podróży i mieszaniu się kultur, które od wieków kształtowały kuchnię marokańską. Przepis wg Jar of Fireflies.
3-4 ziemniaki – obrane, w zależności od wielości pokrojone na 4 lub 8 kawałów
1 duża marchewka- obrana, pokrojona na małe kawałki o grubości ok.2 cm
1 papryka czerwona lub żółta – pokrojona w kawałki
1 pomidor - pokrojony w kostkę
4 ząbki czosnku – obrane, posiekane
3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka kurkumy
Jeśli chcecie – ostra papryka
Ok.1,5 szklanki bulionu warzywnego
½ szklanki siekanej kolendry (można ew. zastąpić natką pietruszki)
Sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
Olej do smażenia
Ew. mąka do zagęszczenia sosu
Cytryna do skropienia
600g dowolnej ryby – ważne, by były to filety bez ości (świetnie się sprawdzi dorsz, łosoś, tilapia, mintaj. Można połączyć różne gatunki ryb)
*Opcjonalnym dodatkiem jest ciecierzyca z puszki. Dodajemy ją do duszenia wraz z bulionem.
Na dużej, głębokiej patelni lub w garnku/rondlu podsmażamy na rozgrzanym oleju ziemniaki, marchewkę, paprykę i pomidora. Gdy papryka zacznie się podsmażać, dodajemy przyprawy i mieszamy. Warzywa zalewamy bulionem tak, by je przykrył całkiem (ale nie więcej, niż pół cm nad warzywami – nie ma wyjść z tego zupa, tylko danie z sosem). Wsypujemy połowę kolendry i dusimy pod przykryciem, aż ziemniaki zaczną się robić miękkie. Wówczas zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień, by sos trochę odparował. Doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem.
Jeśli chcecie, na tym etapie możecie zagęścić sos, wlewając do niego 50 ml wody rozmieszanej z 1 łyżką mąki.
Wkładamy rybę pokrojoną ma mniejsze kawałki (porcje), i polewamy ją sosem. Ponownie przykrywamy patelnię, i dusimy całość na małym ogniu przez 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą kolendrą i możemy skropić sokiem z cytryny.
Danie znakomicie smakuje z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz