Sałatka z bakłażanem i papryką
Prosta, ale pełna smaku sałatka, która łączy świeżość warzyw z chrupkością prażonych ziaren. Doskonała jako dodatek do różnych dań lub lekki posiłek, który zaskakuje zarówno prostotą, jak i wyrazistością. Jej wyjątkowy smak sprawia, że jest idealna na każdą okazję jako dodatek do mięs, drobiu czy ryb przez cały rok.
1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę
1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę
1/2 świeżego zielonego ogórka - pokrojonego w pół plastry
1/2 puszki kukurydzy
1 mała czerwona lub biała cukrowa cebula-obrana, posiekana w kostkę
3-4 ogórki konserwowe - pokrojone w kostkę
Duża garść mieszanki sałat - porwana na małe kawałeczki
2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
Mąka, sól, pieprz, olej/oliwa
Dressing
1 łyżka musztardy
4 łyżki oleju/oliwy z oliwek
1 łyżka wody
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
Sól i świeżo zmielony pieprz-do smaku
1. Kostki bakłażana oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmujemy z patelni. Następnie smażymy paprykę, aż będzie przyrumieniona. Zdejmujemy z patelni, oba warzywa pozostawiamy do wystudzenia. Na suchej patelni podprażany ziarna słonecznika na złoto, odstawiamy do wystudzenia.
2. Do pozostałych pokrojonych warzyw dodajemy bakłażana, paprykę i słonecznik. Mieszamy z dressingiem. Doprawiamy do smaku solą/pieprzem/cukrem/sokiem z cytryny.
Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz