Sałatka z bakłażanem i papryką

Prosta, ale pełna smaku sałatka, która łączy świeżość warzyw z chrupkością prażonych ziaren. Doskonała jako dodatek do różnych dań lub lekki posiłek, który zaskakuje zarówno prostotą, jak i wyrazistością. Jej wyjątkowy smak sprawia, że jest idealna na każdą okazję jako dodatek do mięs, drobiu czy ryb przez cały rok.

1/2 bakłażana, pokrojonego w kostkę

1 czerwona papryka - pokrojona w kostkę

1/2 świeżego zielonego ogórka - pokrojonego w pół plastry

1/2 puszki kukurydzy

1 mała czerwona lub biała cukrowa cebula-obrana, posiekana w kostkę

3-4 ogórki konserwowe - pokrojone w kostkę

Duża garść mieszanki sałat - porwana na małe kawałeczki

2 łyżki prażonych ziaren słonecznika

Mąka, sól, pieprz, olej/oliwa


Dressing

1 łyżka musztardy

4 łyżki oleju/oliwy z oliwek

1 łyżka wody

2 łyżki soku z cytryny

1/2 łyżeczki cukru

Sól i świeżo zmielony pieprz-do smaku


1. Kostki bakłażana oprószamy solą, pieprzem i mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmujemy z patelni. Następnie smażymy paprykę, aż będzie przyrumieniona. Zdejmujemy z patelni, oba warzywa pozostawiamy do wystudzenia. Na suchej patelni podprażany ziarna słonecznika na złoto, odstawiamy do wystudzenia.


2. Do pozostałych pokrojonych warzyw dodajemy bakłażana, paprykę i słonecznik. Mieszamy z dressingiem. Doprawiamy do smaku solą/pieprzem/cukrem/sokiem z cytryny.

Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Indyjski Chutney miętowo kolendrowy. Pudina Chutney

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.