Kurczak z makaronem po turecku. Tavuklu makarna.

Tavuklu makarna, czyli kurczak z makaronem, to szybkie i proste do przygotowania danie kuchni tureckiej.  Niektóre osoby nieśmiało podchodzą do kuchni bliskowschodnich i orientalnych w obawie, że potrawy będą pikantne. Kuchnia turecka taka nie jest. Nie opiera się na pikanterii, lecz na świeżych, sezonowych składnikach i aromatycznych przyprawach, jak oregano czy tymianek.


400 g makarony penne (lub świderki, kokardki) - ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu - al dente, ponieważ dodatkowo potem zmięknie w sosie

1 szklanka bulionu warzywnego, drobiowego lub wody

1 podwójna pierś kurczaka - pokrojona w kostkę

1 duża cebula - obrana, pokrojona w kostkę

1 duża czerwona papryka - pokrojona w kostkę

1 zielona papryka - pokrojona w kostkę

6 pieczarek - pokrojonych w plastry

1 ząbek czosnku - obrany, posiekany

1 łyżka tureckiej lub węgierskiej pasty paprykowej (przecieru paprykowego - w razie braku zastępujemy 1 łyżeczka słodkiej papryki)

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżeczka oregano

sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku

Olej i masło do smażenia



1. Makaron gotujemy.

Kurczaka podsmażamy w rondlu lub głębokiej patelni, na oleju z 1 łyżeczką masła, na złoto.  wyjmujemy.

2. Podsmażamy cebulę wraz z paprykami i pieczarkami. Dodajemy czosnek i oba przeciery, mieszamy i chwilkę smażymy - dzięki temu przeciery intensywniej uwolnią swój smak.

3. Dodajemy ponownie kurczaka, oregano, sól i pieprz. Podlewamy 1 szklanką bulionu, mieszamy.

Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Chwilę dusimy razem na małym ogniu. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wątróbka po żydowsku wg Makłowicza

Pastina. Włoska zupa makaronowa. Pastina en brodo. Włoski rosół z makaronem.

Kurczak z rosołu smażony na maśle - czyli co zrobić z mięsem z rosołu