Kurczak z makaronem po turecku. Tavuklu makarna.
Tavuklu makarna, czyli kurczak z makaronem, to szybkie i proste do przygotowania danie kuchni tureckiej. Niektóre osoby nieśmiało podchodzą do kuchni bliskowschodnich i orientalnych w obawie, że potrawy będą pikantne. Kuchnia turecka taka nie jest. Nie opiera się na pikanterii, lecz na świeżych, sezonowych składnikach i aromatycznych przyprawach, jak oregano czy tymianek.
400 g makarony penne (lub świderki, kokardki) - ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu - al dente, ponieważ dodatkowo potem zmięknie w sosie
1 szklanka bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
1 podwójna pierś kurczaka - pokrojona w kostkę
1 duża cebula - obrana, pokrojona w kostkę
1 duża czerwona papryka - pokrojona w kostkę
1 zielona papryka - pokrojona w kostkę
6 pieczarek - pokrojonych w plastry
1 ząbek czosnku - obrany, posiekany
1 łyżka tureckiej lub węgierskiej pasty paprykowej (przecieru paprykowego - w razie braku zastępujemy 1 łyżeczka słodkiej papryki)
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
Olej i masło do smażenia
1. Makaron gotujemy.
Kurczaka podsmażamy w rondlu lub głębokiej patelni, na oleju z 1 łyżeczką masła, na złoto. wyjmujemy.
2. Podsmażamy cebulę wraz z paprykami i pieczarkami. Dodajemy czosnek i oba przeciery, mieszamy i chwilkę smażymy - dzięki temu przeciery intensywniej uwolnią swój smak.
3. Dodajemy ponownie kurczaka, oregano, sól i pieprz. Podlewamy 1 szklanką bulionu, mieszamy.
Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Chwilę dusimy razem na małym ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz